Saltar al contingut

Salut cardiovascular i rendiment esportiu

L'activitat física no sols enforteix el cor, sinó que també redueix l'estrès, millora l'ànim i disminueix el risc de malalties cròniques. Et convido a descobrir com integrar l'exercici en la teva rutina diària i gaudir d'una vida més llarga i saludable.

Salud cardiovascular y rendimiento deportivo TeknonSalud cardiovascular y rendimiento deportivo Teknon

L'adopció d'hàbits de vida actius i saludables resulta fonamental per a mantenir un adequat estat de salut i evitar l'aparició de la malaltia cardiovascular, que representa la primera causa de mortalitat a tot el món i impacta significativament sobre la qualitat de vida de les persones que la pateixen. S'ha calculat que fins a un 10% de totes les morts prematures que succeeixen són degudes al sedentarisme, i d'acord amb l'Oficina Europea d'Estadística, més d'un 80% d'adolescents i un 65% d'adults manté un estil de vida sedentari.

Beneficis de l'activitat física per a la salut cardiovascular

L'activitat física constitueix un dels pilars fonamentals per a promoure la salut cardiovascular i mantenir una vida activa i sana. L'exercici físic es defineix com la pràctica d'una sèrie de moviments corporals coordinats que generen un consum d'energia. Realitzat de manera regular i planificada, cerca aconseguir millores importants tant en la condició física com en el rendiment esportiu.

Per això, és necessari triar adequadament el tipus d'exercici que es vol realitzar, la seva intensitat i freqüència, tot basant-se en un enfocament personalitzat segons les característiques de cada persona, la seva aptitud física basal i els objectius a aconseguir. L'exercici físic pot classificar-se en:

  • Aeròbic: el moviment de grans grups musculars amb l'augment consegüent de la freqüència cardíaca i respiratòria (com per exemple natació, ciclisme, jardineria).

  • De resistència: involucra exercicis de força muscular per a incrementar la resistència (aixecament de pesos, pujar escales).

Els majors beneficis s'han observat quan es realitza una combinació de tots dos.

Salut cardiovascular i rendiment esportiu

Tota sessió d'entrenament, sigui aeròbica o de resistència, hauria de comptar amb 3 fases específiques.

  • Fase inicial d'escalfament que permeti el moviment articular i muscular i predisposi a l'aparell cardiovascular per a l'esforç físic que vindrà a continuació.
  • Seguidament, el període d'exercici pròpiament dit que variarà en intensitat i durada en funció del tipus d'activitat que es dugui a terme, així com de l'estat físic de l'individu.
  • I finalment, una fase de recuperació que busca retornar al cos al seu estat de repòs a través de moviments coordinats i estiraments que previnguin l'aparició de lesions musculars i permetin reduir progressivament les diferents variables corporals que augmenten habitualment amb l'esforç (com la tensió arterial, la freqüència cardíaca i respiratòria).

L'Organització Mundial de la Salut Este enlace se abrirá en una ventana nuevarecomana un mínim de 150 a 300 min. d'exercici d'intensitat moderada o 75 a 150 *min d'exercici d'alta intensitat per setmana, encara que s'ha vist igualment que temps menors d'activitat física habitual continuen exercint efectes beneficiosos per a la salut. De fet, una anàlisi de més de 15 estudis a poblacional va demostrar que amb tan sols superar un llindar de 4.000 passos al dia s'aconseguien reduccions significatives en la mortalitat.

La pràctica d'exercici físic comporta una sèrie de canvis en el cos que són necessaris per a fer front a l'augment de les necessitats metabòliques de l'organisme. Aquests inclouen un increment en la freqüència cardíaca i en la pressió arterial, que s'associen a un augment en el volum de sang que expulsa el cor amb cada batec. Al seu torn, els pulmons augmenten el treball ventilatori i la freqüència respiratòria per a millorar l'intercanvi de gasos. De manera que s'incrementa la disponibilitat d'oxigen en sang i s'elimina l'excés de diòxid de carboni produït.

La circulació sanguínia, per part seva, també sofreix modificacions, generant vasodilatació de les artèries per a permetre augmentar l'arribada de sang a òrgans vitals com a cor i cervell, així com als grups musculars involucrats en l'exercici, i, d'altra banda, redueix el flux cap a altres òrgans que no participen activament de l'esforç com ho és l'aparell digestiu.

Teknon-banner-blog-CAT. Este enlace se abrirá en una ventana nuevaTeknon-banner-blog-CATEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Què has de tenir en compte, si t'has d'iniciar en la pràctica esportiva

És important tenir present que l'exercici físic també pot produir l'aparició de símptomes en el cas de pacients amb diferents cardiopaties no conegudes, així com provocar unes certes alteracions a nivell cardiovascular que és important diferenciar d'algunes malalties cardíaques. Per això, i especialment en persones sedentàries que vulguin iniciar-se en la pràctica esportiva, sempre es recomana realitzar una consulta mèdicaEste enlace se abrirá en una ventana nueva abans de fer esport.

Exercici físic i salut cardiovascular

En algunes ocasions, la pràctica d'esport pot associar-se a un creixement important en el gruix del cor, conegut com a hipertròfia ventricular, que resulta d'una adaptació cardíaca al treball físic, i que habitualment retrògrada en suspendre l'activitat.

D'altra banda, estan descrites altres alteracions com la dilatació de cavitats cardíaques o l'aparició de cicatrius en forma de fibrosi, encara que cal destacar que el seu significat continua sent incert i de cap manera s'equipessin als múltiples beneficis que produeix la realització d'exercici físic.

A llarg termini, l'activitat esportiva indueix una sèrie de canvis adaptatius tant en el cor com en la resta de l'organisme que produeixen efectes beneficis duradors sobre la salut cardiovascular, milloren el rendiment esportiu i generen conseqüències protectores enfront de diferents malalties.

La pràctica d'exercici físic en forma regular ha demostrat un impacte positiu en el control de tots els factors de risc per al desenvolupament de malaltia cardiovascular, com ho són la hipertensió arterial, la resistència a la insulina, la diabetis, la dislipèmia i l'obesitat, entre altres. Actua a diferents nivells promovent mecanismes de reducció de l'estrès oxidatiu i de la inflamació, que són responsables del mal cel·lular i predisposen a l'aparició de l'aterosclerosi, és a dir, el procés pel qual es dipositen plaques de colesterol en les artèries dels principals òrgans del cos que poden donar lloc eventualment a l'infart de miocardi i els accidents vasculars cerebrals. Al mateix temps, l'activitat física permet incrementar el flux sanguini coronari, millorant així la irrigació cardíaca, i s'ha demostrat que redueix els episodis de descompensació en pacients amb insuficiència cardíaca i millora el seu pronòstic global.

Més enllà del cor

D'igual manera, l'activitat física no té beneficis exclusivament sobre la salut cardiovascular, sinó que produeix a més efectes positius sobre altres òrgans i malalties. S'ha observat que la pràctica esportiva comporta una disminució en la taxa de nombrosos càncers, com ho són el de pulmó, mama, còlon i molts més.

Quant al seu efecte sobre l'estat d'ànim i les malalties psiquiàtriques, un estil de vida actiu redueix els episodis d'estrès, ansietat i depressió, afavoreix un millor descans nocturn i s'ha advertit que disminueix el risc de patir demència i malalties neurodegeneratives en el futur.

Tots aquests resultats produeixen així mateix un impacte beneficiós econòmicament, gràcies a la reducció de la despesa en salut pública, escurçant el temps d'absentisme i millorant així el rendiment laboral.

D'aquesta manera, l'exercici físic aconsegueix millores substancials no sols en la qualitat de vida de les persones que ho practiquen, sinó que també disminueix significativament la mortalitat en la població general, d'aquesta manera permetent viure més anys i en millor estat.

Insertar comentario

Demana cita sense compromís

Recibe puntualmente en tu correo, noticias y recomendaciones de salud, para ti y los tuyos.